sâmbătă, 8 februarie 2014

Valoarea experientelor tale

Una din resursele tale puternice este experienta ta din trecut si lucruri din memoria ta.

Aminteste-ti de ce ai reusit cand ai reusit. 

De ce ai dat gres? Cum ai facut, ce ai facut? Ce poti repara?

Cine ti-a facut rau? De ce ti-a facut rau? Cum poti evita pe viitor asta?

Cine ti-a facut bine? De ce a facut-o? Ce obiceiuri bune te-au ajutat? Ce obiceiuri rele te-au dezavantajat? 

Ce vreau sa spun, este ca toata experienta ta de viata este o intreaga industrie personala care te poate ajuta. 

Industria si economia experientelor tale sunt resursele pe care le ai in tine si pot fi de mare ajutor daca le privesti intr-un mod pozitiv si intelept.

Foloseste ce ai. Priveste la trecutul tau ca la o experienta extraordinara, nu ca la timp pierdut, timp trecut in zadar. 

Trecutul iti vorbeste zi de zi. Asculta-l cu atentie. El iti vorbeste despre tine si despre toate domeniile din viata ta. Tu aduna partea pozitiva pentru fiecare experienta din trecut si invata din ce a fost negativ si dureros.

De ex. sa nu zici: "ce an greu a fost anul cutare" ci zici: "anul acela a fost anul in care caracterul meu s-a dovedit mai slab decat credeam si am avut ocazia sa il recladesc" sau "anul acela a fost anul in care am avut un antrenament de viata foarte intensiv si am devenit diferit datorita acestuia".

Daca iti urasti trecutul nu poti folosi experienta de viata. Ai trecut prin viata, prin greu, prin bine, asa ca Voda prin loboda. Nu e ok deloc asta.

Suma experientelor tale este usa deschisa catre viitorul tau cand le stii aranja corect, pozitiv, inteligent. 

Valoarea experientelor tale te pot imbogatii in prezent daca ai inteles sensul lucrurilor bune sau rele din trecutul tau. Daca te opui trecutului tau te sabotezi singur si te autodistrugi zi de zi, ceas de ceas. Accepta adevarul si lasa-l in urma ta. Extrage ce e bun din tot ce a fost mai rau. Experientele tale pot fi bogatia ta sau limitarea ta. 

Depinde de tine.

Gandeste. Analizeaza. Fa-ti o schema.

Tot ce ai nevoie ca sa avansezi, ca sa retusezi, ca sa te desavarsesti, este ascuns in bogatia experientelor tale. 

Acolo este, sa zic asa, victoria ta impotriva ursului si a leului, daca ne gandim la David, acolo e prastia ta impotriva lui Goliat, acolo este toiagul tau impotriva Marii Rosii, acolo este parte importanta din intelepciunea ta.

Adu-ti aminte de toate binefacerile, de fericire, de succes nu de toate necazurile si suferintele din trecut. Acestea sa fie profesorul tau cel mai bun, nicidecum ghidul tau.


Tu esti CEO-ul propriei tale economii, industrii, seful firmei tale care are numele tau. Esti chiar tu insuti aceea "firma". 

Fa sa mearga. Fa sa porneasca din nou. 

Ridica-ti capul, indreapta-ti spatele si priveste tot inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu